Gluten stał się ostatnio tematem numer jeden wszystkich okołomedycznych dyskusji. Wszyscy zastanawiają się, czy jest on neutralny, czy groźny dla zdrowia. Niemniej odpowiedź na to pytanie, nie jest taka prosta i jednoznaczna.
Czy należy się bać glutenu?
To zależy. U osób, które nie są na niego uczulone, nie powoduje on żadnych nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych. Mogą one śmiało bez obaw spożywać produkty, w których jest on obecny. Natomiast jednostki, które są uczulone na niego- mogą poczuć się źle, spożywając pokarmy, w których jest on głównym składnikiem. Może u nich dochodzić do alergii skórnych, a nawet w perspektywie długofalowej do poważnego uszkodzenia nabłonków jelit. Tak więc to, jak patrzeć na gluten z perspektywy medycznej, zależy głównie od tego, jak on na nas konkretnie oddziałuje.
W jakich produktach gluten występuje?
Głównie w tych, których przewodnim składnikiem są zboża. A więc glutem można napotkać w chlebie, w słodkich wypiekach, czy ciasteczkach. Poza tym gluten jest również obecny w sosach, marynatach, zupach oraz w makaronie. Osoby na niego wyczulone powinny także unikać orzeszków, słodkich bułek, chipsów, żółtego sera, mleka czy pączków. Jak widać, lista produktów żywieniowych, których powinno się wystrzegać, jest całkiem pokaźna.
Dieta bezglutenowa dla kogo?
Po pierwsze dla osób ze zdiagnozowaną celiakią. Jest to choroba autoimmunologiczna, której charakterystyczną cechą jest wywoływanie ustawicznego stanu zapalnego w jelitach. Jest to o tyle niebezpieczne zjawisko, że celiakia nieleczona może zniszczyć cały układ trawienny u chorego i doprowadzić do jego niespodziewanego zgonu. Jedynym ratunkiem dla nieszczęśników obciążonych tym schorzeniem jest restrykcyjna dieta bezglutenowa. Szkopuł w tym, że aby pacjent z celiakią był zdrowy, musi jej przestrzegać do końca życia. Inaczej objawy celiakii nigdy nie ustąpią.
Czy zdrowym całkowicie osobom dieta bezglutenowa przynosi jakieś korzyści?
Na dłuższą metę, to dieta bezglutenowa może im bardziej zaszkodzić niż pomóc. Po pierwsze dlatego, że jest bardzo uboga w składniki odżywcze i witaminy. A po drugie, gdy u zdrowego człowieka nagle zabraknie witamin z grupy B, cynku, żelaza, wapnia, oraz węglowodanów. W jego organizmie mogą się pojawić groźne dla życia niedobory witamin. Dieta bezglutenowa u niektórych osób może się skończyć skrajną anemią, a nawet przyśpieszonym rozwojem osteoporozy. Dlatego też przejście na tego rodzaju dietę warto najpierw skonsultować ze swoim lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.