Len zwyczajny to roślina o szerokim spektrum zastosowania. Już w starożytności wykorzystywano go do produkcji tkanin. Obecnie len ze względu na drogocenne właściwości znajduje zastosowanie w przemyśle leczniczym, kosmetycznym oraz spożywczym. Kolor kwiatów jest fioletowo-niebieski przez co często spotykany jest w ogrodach i parkach jako roślina ozdobna.
Jak wygląda len?
Len zwyczajny jest rośliną należącą do rodziny lnowatych. W Polsce występuje 7 gatunków i 2 rodzaje: len i lenek. Len to roślina, która osiąga wysokość nawet do 70 cm i posiada prostą, lekko ulistnioną łodygę, której liście przybierają lancetowaty kształt.
Len jest rośliną jednoroczną, której okres kwitnienia przypada na miesiąc czerwiec oraz lipiec. To wówczas len przybiera najpiękniejszy wygląd, gdyż kwiaty rozkwitają i zwracają uwagę swym chabrowym kolorem.
Warto też zwrócić uwagę na charakterystyczny wygląd jaki len przybiera w postaci nasion. Nasiona mają barwę brązową i określane są jako siemię lniane, niewątpliwie stanowią cenne źródło witamin takich jak: A, E, C oraz B, a także innych składników aktywnych, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Lecznicze właściwości i zastosowanie lnu
Len jest rośliną posiadającą wiele właściwości leczniczych. Przypisuje mu się następujące działanie na organizm człowieka:
- wspiera pracę układu pokarmowego i żołądka
- działa lekko przeczyszczająco
- osłania przewód pokarmowy
- wspomaga odchudzanie
- regeneruje naskórek
- poprawia krążenie
Długa lista właściwości, jakie posiada len zwyczajny sprawia, że znalazł on pomocnicze zastosowanie przy różnych dolegliwościach. Najczęściej stosowano go podczas często pojawiających się i nawracających zaparć oraz jako środek przeczyszczający.
Len, roślina do picia
Wspomniane wcześniej nasiona lnu, czyli siemię lniane, dobrze sprawdzi się jako len do picia. Jest on łatwy w przygotowaniu, a zastosowany w takiej formie może złagodzić różne dolegliwości. Aby przygotować len do picia, należy zalać dwie łyżeczki zmielonych nasion lnu wrzącą wodą. Następnie przykrywamy i odstawiamy na ok. pół godziny. Tak sporządzony napar można spożywać rano i wieczorem.
Warto włączyć do swojej diety len zwyczajny w tej postaci zwłaszcza przy problemach z trawieniem, a także osłonowo przy podrażnionym przewodzie pokarmowym.
Siemię lniane ma też zastosowanie jako dodatek do naszych codziennych posiłków. Zaleca się dodanie go do m.in.:
- owsianki,
- ciasta
- sałatki
- zup i sosów
Inną płynną formą lnu, może być pozyskiwany z tej rośliny olej. Olej lniany powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu w związku z tym jest on bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Ze względu na ryzyko utlenienia powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Przeznaczony jest do stosowania jedynie na zimno – jako len do picia lub jako dodatek do sałatek. Olej lniany nie nadaje się do smażenia, ponieważ pod wpływem wyższej temperatury ulega utlenieniu i traci swoje właściwości.