Goździki to znana przyprawa, stosowana w kuchni do przygotowania wielu potraw. Najczęściej używamy ich w okresie zimowym i świątecznym jako dodatek do pierników lub grzanego piwa i wina. Goździki pozyskiwane są z pąków goździkowca korzennego, który rośnie głównie na terenie Azji i Afryce. Jednakże nie wszyscy wiedzą, że goździki oprócz zastosowania w kuchni mają też dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jakie właściwości lecznicze mają goździki?
Goździki – właściwości
Roślina ta może być stosowana w różnych postaciach m.in całe goździki, sproszkowane lub w postaci olejku. Najcenniejszy skład zawierają całe goździki. W składzie wyróżniamy takie substancje aktywne jak:
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A,D,E i K
- witamina C
- witaminy z grupy B
- potas, wapń, cynk, fosfor, magnez, wapń, selen
- kwas foliowy i kwasy omega 3
- eugenol
Dzięki temu goździki wykazują wiele właściwości leczniczych. Stosowanie naparu wykazuje działanie przeciwzapalne np. przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Roślina ta wykazuje pozytywne działanie na zęby i szkliwo. Z tego powodu stosuje się ją jako dodatek do ziołowych past do zębów, bez zawartości fluoru. Używanie pasty z dodatkiem goździków niweluje brzydki zapach jamy ustnej, a także wzmacnia zęby i szkliwo. Zawartość antyoksydantów zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Ponadto eugenol wykazuje działanie obniżające poziom cukru i złego cholesterolu. Składnik ten usprawnia również działanie układu trawiennego poprzez stymulację wydzielania żółci. Ma on także działanie przeciwwymiotne i zapobiega zaparciom. Olejek eteryczny z goździków ma też walory kosmetyczne i dermatologiczne. Niweluje problemy skórne z trądzikiem poprzez właściwości antybakteryjne, a także ma działanie przeciwgrzybicze.
Goździki – przeciwwskazania
Przy stosowaniu goździków zarówno w celach spożywczych jak i leczniczych należy pamiętać o ich przeciwwskazaniach. Do najczęstszych zaliczamy:
- ciąża
- nadciśnienie
- hipoglikemia
- zaburzenia krzepliwości krwi
Goździki mogą również wywołać uczulenie dlatego przed zastosowaniem powinniśmy spróbować małą ilość. Nie należy stosować ich w nadmiarze.
Goździki – sposób przygotowania
Goździki można żuć w całości, wówczas będą korzystnie wpływać na stan jamy ustnej. W formie zmielonej przyprawy najczęściej dodawane są do świątecznych pierniczków. Natomiast najcenniejszy będzie napar z goździków ze względu na swe dobroczynne działanie na nasz organizm. Łagodzi on przeziębienie i zapobiega infekcjom.
Sposób przygotowania herbaty z goździkami:
Składniki:
- 6 ząbków goździka
- cynamon (1 laska lub zmielony)
- 3-4 plastry pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- szczypta imbiru
- 500 ml herbaty
Herbatę wlewamy do małego garnka i grzejemy. Następnie dodajemy goździki i plastry pomarańczy. Przyprawiamy cynamonem i imbirem. Na koniec mieszamy z łyżką miodu. Tak przygotowana herbata będzie miała działanie rozgrzewające. Najlepiej sprawdzi się w jesienne i zimowe wieczory.