tearebels.pl

Portal ogólnotematyczny

Alternatywa dla cukru- wiedza, którą warto posiąść, by zachować pełnię zdrowia
Zdrowie

Alternatywa dla cukru- wiedza, którą warto posiąść, by zachować pełnię zdrowia

O tym, że cukier jest szkodliwy, nie trzeba chyba nikogo specjalnie przekonywać. Jednak nie wszyscy, którzy z niego zrezygnowali, mają na tyle silną wolę, żeby całkowicie wyrzec się słodkości. Na szczęście dla nich są zdrowe zamienniki cukru, które można wdrożyć do swojej codziennej diety.

Dlaczego cukier jest taki niebezpieczny i należy go wyeliminować?

Po pierwsze, bo jego zbyt duże dawki mogą prowadzić do otyłości. Cukier jest bowiem bardzo kaloryczny. Po drugie nadmiar cukru może spowodować rozwój próchnicy. Po trzecie spożywany nagminnie doprowadza do choroby niedokrwiennej serca i podrażnienia przewodu pokarmowego.

Po czwarte cukier uzależnia równie silnie, jak narkotyk. I trudno porzucić go ot tak z dnia na dzień. Po piąte cukier ma także to do siebie, że zakwasza organizm i spowalnia przemianę materii. Przez co osoby go nadużywające tyją na potęgę.

Zdrowe alternatywy dla cukru?

Taką opcją dla ludzi lubiących sobie dogodzić kulinarnie jest miód. Zawiera on mnóstwo witamin i enzymów, które zbawiennie działają na organizm. W miodzie można odnaleźć takie minerały i witaminy jak wapń, potas, jod, żelazo, magnez. Miód jest też bogaty w witaminy z grupy B. Co nie jest tajemnicą, wzmacnia on odporność organizmu także w sezonie grypowym.

Kolejna alternatywa dla cukru to stewia. Co zaskakujące jest ona znacznie słodsza od cukru, lecz dużo mniej kaloryczna, Zawiera ona duże ilości witaminy C, cynku, chromu, wapnia i potasu. Ona wzmacnia serce, układ odpornościowy i co równie pożyteczne krążenie krwi.

Co jeszcze może konkurować z białym cukrem?

Na pewno ksylitol, czyli cukier brzozowy, A to dlatego, że jest znacznie mniej tuczący od swojego cukru białego. Poza tym nie podnosi poziomu glikemii we krwi, co jest szczególnie ważne z punktu widzenia diabetyków. Alternatyw dla cukru jest więcej. Następną jest choćby syrop klonowy. Jest on niskokaloryczny i ma w sobie dużo wapnia, manganu, magnezu i potasu. Najczęściej używa się go jako dodatku do gofrów, czy naleśników. Niemniej może on także zdobić owoce, sałatki lub słodkie ciasta.

Melasa to z kolei jak gdyby poboczny skutek wytwarzania cukru. Jest ona w miarę słodka, gęsta i ma konsystencje ciemnego syropu. Melasą raczą się przeważnie kobiety w ciąży oraz sportowcy trzymający ostry reżim dietetyczny. Ostatnim zamiennikiem cukru jest syrop z agawy. Ma on niski indeks glikemiczny, obniżą poziom cholesterolu, a także w pewnym stopniu wspomaga w odbudowie flory bakteryjnej żołądka. Co dosyć zaskakujące, to syrop z agawy pozyskuje się wprost z kaktusa.