Orzeszki piniowe to nasiona otrzymywane z szyszek drzew iglastych z rodziny sosnowatych, a dokładnie różnych odmian sosny cedrowej – syberyjskiej, europejskiej, koreańskiej i włoskiej. Orzeszki piniowe zamieniają zwykłe posiłki w wykwintne dania dla smakoszy. Słyną ze swoich dobroczynnych właściwości i pikantnego smaku.
Sosny cedrowe mają wydłużone szyszki, które dojrzewają prawie 1,5 roku. Wewnątrz każdego znajduje się od 30 do 150 nasion. Orzeszki piniowe to bladożółte ziarna o niewielkich rozmiarach i wyraźnym smaku. Orzechy piniowe dostępne są w postaci obranych. W naturze maleńkie nasiono każdego orzecha jest chronione przez mocną skorupę. Orzeszki piniowe zawierają 50-60% tłuszczu, 15-25% białka, skrobię, cukier, witaminy.
W jakiej postaci można jeść orzechy pini?
Smak orzechów podkreśla prażenie, obróbka cieplna, gdyż uwalnia się z nich olej. Prażone orzechy piniowe można dodawać do różnych dań mięsnych i rybnych, sałatek, sosów w tym pesto. Orzeszki z sosny można mieszać z miodem czy jeść z serem. Do czego jeszcze używane są orzechy pinii?
- Orzeszki piniowe są używane w całości lub pokruszone. Można je także miażdżyc w moździerzu, aby uzyskać sos pesto.
- Olej z pin służy jako dodatek do sałatek i przekąsek.
- Produkt pozostały po wyciśnięciu olej stosowany jest jako przydatny dodatek smakowy do dań i deserów.
- Łupiny orzeszków piniowych służą jako baza do nalewek.
- Mleko piniowe jest dobrym źródłem białka.
- Pini to doskonały dodatek do miodu. Orzechy zalewa się miodem w szklanych słoikach. Oba produkty wzmacniają nawzajem swoje właściwości.
- Orzeszki można prażyć z cukrem lub miodem. W tej postaci stanowią samodzielną przekąskę.
- Orzechy piniowe w całości mogą być smacznym dodatkiem do sałat i mięs.
- Gotowe musli można wzbogacić do niego garść orzechów.
- Twaróg, jogurt naturalny bez cukru, miód i orzeszki pinii to propozycja na lekkie śniadanie.
- Wielkim przysmakiem jest czekolada z orzeszkami pinii. Na bazie czekolady z orzeszkami piniowymi można wykonać domowe słodycze z ulubionych bakalii, miodu i kakao.