Okres ciąży i karmienia piersią to czas, w którym każda kobieta musi zwracać ogromną uwagę na to, co spożywa. Istnieje szereg produktów, których podczas ciąży absolutnie nie można spożywać, gdyż mogą one doprowadzić do bardzo poważnych zaburzeń. Na liście zakazanych produktów znajdują się między innymi alkohol, sery pleśniowe oraz surowe i wędzone mięso. A czy herbata czarna w ciąży jest produktem dozwolonym, czy lepiej jej unikać?
Produkty, których należy unikać podczas ciąży
Istnieje całkiem długa lista produktów, których w czasie ciąży należy bezwzględnie unikać. Ich spożywanie może być, w niektórych przypadkach, naprawdę tragiczne w skutkach. Dlatego też każda kobieta planująca ciążę powinna zebrać możliwie jak największą wiedzę na temat tego, jaką dietę stosować w czasie ciąży, aby płód prawidłowo się rozwijał. Jeśli nie jesteśmy w stanie ustalić, czy dany produkt jest dozwolony w czasie ciąży, powinniśmy przed jego spożyciem zapytać o radę lekarza.
Trwa burzliwa dyskusja na temat tego, czy herbata czarna w ciąży jest produktem dozwolonym, czy lepiej jej unikać. Czarna herbata jest tuż obok kawy jedną z najbardziej popularnych używek, po którą sięgamy niemal codziennie. Herbata czarna zawiera w sobie teinę, czyli środek pobudzający i przyspieszający tętno krwi. To właśnie z powodu obecności tego związku w herbacie czarnej, nie jest ona polecana jako napój dla przyszłej mamy.
Jaką herbatę mogą pić kobiety w ciąży?
Czarna herbata doprawiona cukrem lub miodem i plasterkiem cytryny to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciepłych napoi. Herbata czarna w ciąży nie jest jednak polecana, ze względu na obecność pobudzającego związku – teiny. Czy pozostałe rodzaje herbat, takie jak zielona, biała, yerba mate, czy rooibos także są zakazane?
Wszystko zależy od ilości i częstotliwości ich spożycia. Zielona herbata będąca drugim najpopularniejszym rodzajem herbaty jest dozwolona w czasie ciąży, choć w ilości nieprzekraczającej dwóch filiżanek dziennie. Zielona herbata posiada niesamowity szereg właściwości prozdrowotnych, niemiej jednak, jej nadużycie może być niebezpieczne dla rozwoju płodu. Herbatą, która jest uznawana za najbezpieczniejszą w czasie ciąży, jest rooibos, czyli herbata czerwona. Czerwona herbata wspomaga proces trawienia i łagodzi mdłości, ale należy pamiętać o zachowaniu umiaru i dokładnie sprawdzić, czy skład herbaty jest wolny od szkodliwych dodatków i polepszaczy smaku. Biała herbata, choć jest bardzo zdrowym napojem, bogatym w cenne polifenole, nie jest produktem zalecanym do spożycia w czasie ciąży, ze względu na najwyższą, spośród wszystkich herbat, ilość teiny.