tearebels.pl

Portal ogólnotematyczny

Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?
Zdrowie

Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?

Uwielbiana przez Azjatów zielona herbata stosunkowo niedawno stała się prawdziwym hitem wśród rodzimych miłośników herbaty. Zielona herbata zawiera wiele niezwykle cennych, prozdrowotnych związków, które pozytywnie wpływają na organizm. Zielona herbata uspokaja i odmładza, a to tego odznacza się wyjątkowym smakiem i aromatem. Musimy jednak wiedzieć jak parzyć zieloną herbatę, aby zachować jej smak, aromat i prozdrowotne właściwości.

Dlaczego warto parzyć zieloną herbatę rytualnie?

Choć pęd współczesnej rzeczywistości odciąga nas od mocy i uroku tradycyjnych rytuałów związanych z przygotowywaniem napojów, warto raz na jakiś zorganizować sobie relaksujący, tradycyjny rytuał parzenia zielonej herbaty. W Chinach, które są ojczyzną herbaty, istnieje piękna tradycja ceremoniału związanego z parzeniem zielonej herbaty. Podczas takich rytuałów zdajemy sobie sprawę z tego, ile dobra otrzymujemy od natury. Jest to niezwykle relaksujące i rozwijające doświadczenie. Pozwala bowiem zobaczyć piękno w małych, pozornie nieistotnych rzeczach i wzbudza poczucie wdzięczności za to, co dostajemy.

Jak parzyć zieloną herbatę, aby zachować jej właściwości?

Jak powszechnie wiadomo, wysoka temperatura niszczy wiele drogocennych, prozdrowotnych związków i składników. Aby móc w pełni korzystać z właściwości zielonej herbaty należy wiedzieć, jak parzyć zieloną herbatę w prawidłowy sposób. Aby prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę, należy kontrolować dwie rzeczy: temperaturę wody, którą zalewamy liście zielonej herbaty oraz czas jej parzenia. Udowodniono naukowo, że zbyt długie parzenie liści zielonej herbaty nie tylko psuje jej smak i aromat, ale także może spowodować wydzielanie się składników, które działają niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu. Optymalny czas parzenia zielonej herbaty to 3-4 minuty. Oprócz tego niezwykle ważna jest temperatura wody, która nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza. Jeśli zatem chcemy parzyć zieloną herbatę w prawidłowy sposób, zachowując jej smak i właściwości, powinniśmy zaopatrzyć się w specjalny termometr spożywczy.

Warto przeczytać: Goździki – właściwości lecznicze

Korzyści płynące z regularnego picia zielonej herbaty

Jeśli już wiemy jak parzyć zieloną herbatę, powinniśmy także wiedzieć jakie zmiany dokonają się w naszych organizmach, jeśli włączymy zieloną herbatę do naszej codziennej diety. Zielona herbata ma niezwykle pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dzięki dużej zawartości polifenoli opóźnia proces starzenia się skóry. Oprócz tego zielona herbata wspomaga pracę mózgu i wykazuje właściwości antynowotworowe. Regularne picie zielonej herbaty może obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty oraz jelita grubego. Dodatkowo, zielona herbata jest sojusznikiem w walce ze zbędnymi kilogramami i jest uznawana za jeden z sekretów długowieczności.