tearebels.pl

Portal ogólnotematyczny

jeżyna fałdowana
Zdrowie

Jeżyna fałdowana

Jeżyna fałdowana to krzew, który osiąga ok. 1,5 m wysokości. Przede wszystkim występuje w południowej Polsce, na terenach górzystych. Licznie porasta lasy i łąki. Najcenniejszym surowcem jeżyny fałdowanej są jej liście oraz owoce dlatego, że zawierają one cenne składniki, takie jak:

  • garbniki
  • flawonoidy
  • triterpeny
  • wit. C i E
  • wit. K
  • kwas cytrynowy
  • pektyny
  • sole mineralne

Jeżyna fałdowana – właściwości

Jeżyna fałdowana to roślina, która wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Można spożywać zarówno jej owoce jak i liście. Owoce jeżyny fałdowanej wykazują następujące właściwości:

  • zapobieganie wystąpienia anemii – dzięki dużej zawartości żelaza i miedzi
  • działanie bakteriobójcze
  • działanie moczopędne
  • wykrztuśne
  • uspokajające

Natomiast liście jeżyny fałdowanej wykazują właściwości usprawniające przemianę materii. Zapobiegają zbyt intensywnej produkcji flory bakteryjnej, w związku z tym pomagają w leczeniu biegunek i wzdęć brzucha. Ponadto liście jeżyny działają przeciwzapalnie i ściągająco, dlatego mogą wspomagać pielęgnację skóry z wypryskami, trądzikiem i egzemą.

Właściwości soku z jeżyn

Sok z jeżyn jest alternatywą dla soku z malin gdyż przypisuje mu się podobne właściwości. Do najważniejszych z nich można zaliczyć właściwości antyoksydacyjne, dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. W związku z tym picie soku z jeżyn będzie dobrym sposobem w zapobieganiu przedwczesnemu starzeniu się naszej skóry. Wykazano również, że sok z jeżyn wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby, a także zwalcza wrzody żołądka. Pomaga również zredukować poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu wzmacnia pracę serca i usprawnia krążenie krwi. 

jeżyna fałdowana - sok

Sok z jeżyn – składniki odżywcze

Sok z jeżyn zawiera wiele składników odżywczych i witamin, a także wykazano, że zawiera wiele makro i mikroelementów, spośród których najliczniej występuje: żelazo, miedź, potas, magnez oraz fosfor. 

Wspomniane wcześniej właściwości antyoksydacyjne sok z jeżyn zawdzięcza obecności witamin: C i E. Natomiast zawiera on także witaminę K, która z kolei odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. 

Przepis na sok z jeżyn

Świeże jeżyny możemy własnoręcznie zebrać w sierpniu, co jest istotne gdyż wówczas będziemy mieli idealne owoce do zrobienia domowego soku z jeżyn. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, możemy wykorzystać mrożone jeżyny. Przepis na sok z jeżyn jest prosty i nie wymaga dużo wysiłku. Jak zrobić domowy sok z jeżyn?

Składniki:

  • 1 kg jeżyn
  • 70 dag cukru

Sposób przygotowania:

Owoce delikatnie myjemy. Przygotowujemy duży słój o pojemności 2l i wsypujemy owoce. Dodajemy cukier. Słój zabezpieczamy gazą oraz gumką. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. siedmiu dniach powstały sok przecedzamy przez gęste sitko. Tak powstały sok wlewamy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut. Na koniec sok przelewamy do mniejszych słoiczków i zakręcamy. Trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu.