Nie ma jednej, sprawdzającej się recepty na dobrą restaurację. Na pewno muszą ją tworzyć niesamowici ludzie, dla których gotowanie i serwowanie potraw oraz trunków, jest zarazem prawdziwą pasją, życiowym hobby i sposobem na życie. Gdyby spróbować znaleźć restauratora bądź restauratorkę, którzy mogliby na ten temat mieć wiele do powiedzenia, to bez wątpienia byłaby nią Magda Gessler – barwna, charyzmatyczna właścicielka jednych z najlepszych restauracji w Polsce. Jest ona również doceniana jak mistrzyni kuchennych rewolucji.
Odpowiednie menu i najwyższa jakość
Dobra restauracja to przede wszystkim menu z tzw. kuchnią tematyczną. W przypadku wybrania takiej właśnie kulinarnej drogi, możemy skoncentrować się na jednej z takich kuchni jak m.in. polska, regionalna (np. podlaska, kurpiowska), fusion, tajska, wietnamska, wegetariańska i wegańska, bałkańska, itd.
Aby menu nie było nudne, można je uzupełniać o sezonowe pozycje. Dzięki temu będzie ono bardziej różnorodne, a czasem i miło zaskakujące.
Bez względu na to, jaki typ kuchni będzie reprezentowany, sukces zapewnią nam świeże produkty, niekiedy możliwe do pozyskiwania od lokalnych producentów.
Lokal z tradycjami
Bez wątpienia dobry lokal, to taki który funkcjonuje na wymagającym i mocno konkurencyjnym rynku gastronomicznym od co najmniej kilkunastu lat. Jak wiadomo, przez kilka lat można jakoś przetrwać. Sztuką jest jednak funkcjonować na najwyższym poziomie znacznie dłużej i do tego mieć jeszcze wiernych klientów.
Jeżeli lokal może poszczycić się wyróżnieniami, laurami i nagrodami, to jest to bez wątpienia olbrzymi plus. Ale oczywiście, na tego typu nagrodę trzeba sobie zapracować, i nie przychodzi ona z dnia na dzień.
Wysokiej jakości obsługa, klimatyczny i kameralny wystrój, poczucie swobody ale przy zachowaniu elegancji, to kolejne wyznaczniki, którymi powinna cechować się dobra restauracja..
Najlepsze jakościowo trunki
Restauracja to oczywiście nie tylko wyśmienite potrawy. To również bogato zaopatrzona piwniczka z winami i innymi trunkami, które idealnie wkomponują się w menu. W tym przypadku również warto zadbać o oryginalne, lokalne wyroby spirytusowe.
Gdzie najlepiej zjeść w Warszawie?
Lokalizacja lokalu też nie powinna być przypadkowa. Ba! Powinna mieć to coś. W Warszawie zdecydowanie takim miejscem, gdzie można poczuć niecodzienny klimat i poobcować z historyczną architekturą jest Stare Miasto – a restauracja na warszawskiej starówce to idealne miejsce na dobry posiłek i spędzenie niezapomnianych chwil w klimatycznym anturażu.